ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΕΣ ΝΕΖΕΝ
 
λα, λα ποιος κι αν εσαι,
περιπλανμενος, ειδωλολτρης, πυρολτρης,
λα ακμη κι αν σπασες
χιλιδες φορς τους ρκους σου,
λα και πλι λα,
το δικ μας καραβνι δεν εναι καραβνι της απγνωσης.
τγμα Μεβλεβ
Οι Μεβλεβ Ντερβς (Δερβσηδες Μεβλεβ Μεβλεβτες) εναι να Σουφικ Τγμα. Με τον ρο Σοφι εννοομε εκενες τις πρτες ασκητικς κοιντητες του Ισλμ, και οι οποες εγκατλειψαν τα εγκσμια, πρεσβεοντας τι το ανθρπινο πεπρωμνο εξαρτται απ την ανεξιχναστη θληση του Θεο. Σε αυτς τις κοιντητες επικρτησε αρχικ το ασκητικ στοιχεο του μυστικισμο, εν με την προδο του χρνου ο ασκητισμς θεωρθηκε ως προκαταρκτικ στδιο για την επτευξη της πνευματικς ζως
Τζελαλεντν Ρουμ Μεβλαν ο εξασιος
Αν εισλθεις στο Σεμ θα αφσεις πσω σου και τους δο κσμους,
ο κσμος του Σεμ εναι ξω απ κθε κσμο.
Mevlana Jalal al- din Rumi
Τον 13ο αινα (1207-1273) εμφανστηκε στον ιδεολογικ-θρησκευτικ χρο του Ισλμ μια χαρισματικ προσωπικτητα που φησε τη σφραγδα του στον μουσουλμανικ μυστικισμ, ο Τζελαλεντν Ρουμ. Για πολλος μελετητς θεωρθηκε ως νας απ τους μεγαλτερους μυστικος ποιητς του ανθρπινου γνους και απ τους συγχρνους του δθηκε το νομα «Μεβλαν» που σημανει «ο δσκαλς μας». Το νομ του Jalal-Al-Din Rumi προρχεται απ το πλρες νομα(Jalal al-Din Mohammad Ibn Mohammad Ibn Mohammad Ibn Husain al-Rumi). Γεννθηκε το 604 τος Εγερας (1207/8 μ.Χ.) στο Μπαλκ (σημεριν Αφγανιστν). Ο πατρας του Μπαχ αλ-Ντιν (Baha al-Din) ταν φημισμνος λγιος. Υπ την κηδεμονα του ο Ρουμ λαβε την πρτη του μρφωση απ τον Σιντ Μπουρχν-αλ-Ντιν (Syed Burhan-al-Din). ταν γινε 18 ετν, η οικογνεια ξεφεγοντας απ τις επιδρομς των Μογγλων, μετ απ αλλεπλληλες μεταναστεσεις εγκαταστθηκε στο Ικνιο και στην ηλικα των 25 ο Ρουμ πγε στη Δαμασκ για να συμπληρσει την εκπαδευσ του.
Στην ατραπ του μυστικισμο τον εισγαγε νας περιπλανμενος δερβσης, ο Σαμσουντν του Ταμπρζ. Ο Ρουμ εναι ο συγγραφας ενς εξτομου διδακτικο πους, του Μαθναβ (Mathnawi) "Masnavi-ye Manavi", που αποκαλεται ενοτε και "Qur'an-e Farsi", δηλαδ "Κορνιο στα Περσικ", απ ορισμνους λγιους. γραψε επσης και διαλγους Φιχ μα Φιχ (Fihi ma Fihi), που γρφτηκαν για να εισγουν τους μαθητς του στη μεταφυσικ. Το συνολικ ποιητικ ργο του σκησε βαθι επδραση σε λες τις μορφς αισθητικς κφρασης του ισλαμικο κσμου και κυριαρχεται απ την απλυτη αγπη προς τον Θε.
ταν πθανε, στις 17 Δεκεμβρου του 1273, νθρωποι απ πντε διαφορετικς πστεις και θρησκεες ακολοθησαν τη νεκρικ πομπ του. Η νχτα της ταφς ονομστηκε Σεμπολ Αροζ (Sebul Arus), δηλαδ Νχτα της νωσης. Απ ττε οι Μεβλεβ Ντερβς κρτησαν ως γιορτ τοτη την ημερομηνα.
 
NEYZEN AZIZ DEDE
NEYZEN YUSUF PASA
NEYZEN FAHRETTIN DEDE
NEYZEN EMIN DEDE
NEYZEN TEVFIK KOLAYLI
NEYZEN SEVKI SEVGIN
ΝΕΥΖΕΝ SULEYMAN ERGUNER (DEDE)
 
ΔΕΡΒΙΣΗΔΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
NEYZEN BURHANEDDIN OKTE
 
NEYZEN HALIL CAN
NEYZEN HALIL DIKMEN
NEYZEN HAYRI TUMER
NEYZEN ULVI ERGUNER
NEYZEN SELAMI BERTUG
NEYZEN NIYAZI SAYIN
AKA GUNDUZ KUTBAY
NEYZEN DOGAN ERGIN
NEYZEN FUAT TURKELMAN
OMER ERDOGDULAR
SULEYMAN ERGUNER
NEYZEN KUDSI ERGUNER
AND SALAM SAFAR
HMAOUI ABD EL HAMID
MAHMOUD EFFAT
RACHID ZEROUAL
SAMIR SIDLINI
HASSAN KASSAI
MOHAMMAD MUSAVI
HOSSEIN OMOUMI
SAMI AMIR
ΧΑΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΟΥΛΑΚΗΣ
ΣΥΛΒΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΑΜΟΥΛΗΣ
ΚΑΜΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΛΙΟΣ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
αρχικ | ιστορικ στοιχεα | κατασκευ | δεξιοτχνες | η φων του ν | ευχαριστες | βιβλιογραφα & δισκογραφα | επικοινωνα